Статия 15

Бълхите са над 1600 до 2000 вида, разпределени в близо 18 семейства и нападат различни приемници.
Бълхата е безкрил кръвосмучещ паразит, с малки размери, странично сплеснато тяло, две очи и добре развити за скачане крака. Широко разпространени са три вида бълхи, котешка бълха, кучешка бълха и по-рядко, човешка бълха, но списъкът с типове бълхи по света съдържа над 2000 вида. Котешката бълха е най-често срещана и макар наречена котешка, паразитира по всички кръвни създания, включително птици и влечуги.
Една бълха рядко ще нападне човека, поради липсата на окосменост, в която да се стаи успешно, затова ще избере домашен любимец, животно с козинка или дори птица. Все пак, ако е излюпена, а подходящ приемник липсва, бълхата ще се крие в одеало, килим или дрехи и ще се храни с човешка кръв.

Животът на бълхата тръгва от едно много мъничко яйчице. То е снесено от оплодена женска, която през краткия си живот, ще снесе още около две хиляди други яйца. Снесените яйца се сипят от жертвата като песъчинки, поръсвайки цепки, килими и места, където приемника спи и се храни. При нормални условия, едно яйце ще се разпука до две седмици. Ако средата е неподходяща, излюпването ще почака до период с по-добри условия.
С пробиване на яйцето, на бял свят излиза ларва на бълха. Ларвата се крие на тъмно и влажно място, в килими, тъкани и цепнатини, близо до приемника. Тя се храни с остатъците от трапезата на големите – съсиреци, люспи кожа и изпражнения на бълхи, съдържащи кръв.
Третият етап на развитие, при добра среда, превръща ларвата в какавида. Процесът стартира с оформяне на пашкул. Ларвата създава копринена нишка чрез своята слюнка и външните отпадъци. Процесът продължава около седмица
Освен болка и сърбеж, ухапването от бълха може да причини доста бели на жертвата. Бълхата пренася опасни болести и инфекции, като туларемия, бартонела, миши тиф, ендемичен тиф, уртикарии, риксетсиоза, трипанозома, херпетозома, бактериози, тежки патогени и болестни реакции на кожата. Риксетсиозата е болест, подобна на мишия тиф, но с по-тежко развитие, температура, повръщане, обриви, втрисане
Секретът, изпускан от бълхата е антикоагулант, предизвикващ опасни алергични реакции. Ужиленото място се зачервява, подува и скоро може да се развие в дерматит. Ухапаната тъкан често се напада от акари, загнездващи се в нея. Те предизвикват възпалени петна и мехури, което може да доведе до вторична инфекция и язва на кожата.
Алергичният дерматит предизвиква при хора и животни неистов сърбеж, задълбочаващо се раздразнение в кожата и опадване на окосмеността около ухапването. Децата често развиват уртикария, с обриви в долната част на краката, предизвикващи мъчителни сърбежи и опасност от последващо вторично инфектиране.

Домашните любимци не рядко поглъщат бълхи, дъвчейки ухапаното място. В организма на бълхата живеят тении, които не пречат на организма й. Попаднали в топлокръвен приемник, тези тении се развиват и причиняват опасни поражения на жертвата. Тенията често се прехвърля към стопани, малки деца и възрастни, с прегръщане и целуване на любимеца.
При по-сериозна зараза с бълхи, жертвите могат да развият анемия. Това заболяване е особено опасно при малки котета и кученца, където често има фатален резултат. Бълхите понякога пренасят редки и необичайни заболявания, предизвикани от бактерии на гризачи
За да защитите вашите любимци и вашия дом от наличието на бълхите е необходимо да се посъветвате с вашия ветеринарен лекар.