Статии

ТЕЛАЗИОЗА (ГЛИСТИ В ОЧИТЕ)

Телазиозата е нематодоза (паразитно заболяване, причинено от кръгли червеи), при която се засягат очите на домашните любимци.

Биологичният цикъл се фокусира върху мухи от семейство Muscidae, които са вектори (преносители) на паразита. Мухата се храни със слъзен секрет от заразено животно, поема ларвите от него и след това се премества при друго здраво животно и го заразява.

Благоприятни фактори за разпространение на заболяването са топлите периоди с малко вятър, водоеми, органични вещества.

Като симптоматика можем да видим в началото, че животното има само леко повишена слъзна секреция, която често остава незабелязана от собственика. Това увеличаване на секрецията на сълзи се дължи на механичното дразнение в резултат движението на възрастните телазии. С увеличаване броя на паразитите клиничните признаци се увеличават, което води до зачервяване на лигавицата, обилни сълзотворни секрети, аглутинация (слепване) на слъзен секрет, възпаление на клепачите и дори, в тежки случаи, силни лезии на роговицата, водещи до загуба на зрение.

Диагноза се поставя на база клиничен офталмологичен преглед и установяване на телазиите под третия клепач. В случаите, когато няма обилно заразяване с паразити се затруднява поставянето на диагноза, тъй като тези паразити по време на изследването ще се изтеглят много бързо в конюнктивалната торбичка и по този начин няма да могат да бъдат наблюдавани.

Протокол за лечение:

  • Анестезия;
  • Екстракция на ларви от конюнктивалната торбичка;
  • Прилагане на офталмологични почистващи разтвори, отстраняващи аглутинирания слъзен секрет;
  • Прилагане на очни колири с антибиотично, противовъзпалително и антипаразитно действие;

Превенция и контрол:

  1. Редовно обезпаразитяване на домашните любимци с подходящи средства, препоръчани от ветеринарния лекар;
  2. Дезинсекция през топлите периоди, която води до намаляване популацията на мухи, разпространители на телазиозата.

Хронична бъбречна недостатъчност

Хроничната бъбречна недостатъчност /ХБН/ е сравнително често срещан проблем при кучета и котки.Въпреки , че ХБН може да се срещне във всяка възраст, най често боледуват стари животни. Ако вашият любимец има бъбречен проблем , един от начините, с който можете да му помогнете, е като го храните с диета , специално формулирана за неговото състояние.
Виж повече

koche i kote22

Домашни любимци със свръхтегло

Виж повече

fat cat1nov

Наранявания на окото

Нараняванията на окото са много неприятни за кучето или котето Ви. Също така, те могат да станат причина за временна или постоянна загуба на зрението.

Окото е силно чувствителен сетивен орган и е важно да се гарантира, че до довеждането на домашния Ви любимец до ветеринарната клиника, няма да се нанесат допълнителни повреди, например чрез драскане или търкане на окото с лапи.

Виж повече

Затруднено уриниране при котките

Ако забележете, че котката Ви не уринира нормално, а се напъва, това е признак на проблем. Честите опити за уриниране обикновено е в следствие на цистит, познат още като възпаление на пикочния мехур.
Самият цистит е достатъчно лош сам по себе си, но той може да доведе до усложнения като образуване на камъни в пикочния мехур и запушване на уретрата, което е животозастрашаващо състояние.
За какво трябва да следите:

Виж повече

sadvcae-nov

Силни кръвотечения

Бързата и адекватна първа помощ при силни кръвотечения е от съществено значение за запазване живота на пострадалото животно. Трябва да се положат всички усилия да се овладее кръвотечението.
Причина за силни кръвотечения могат да бъдат пътнотранспортни произшествия, инцидент при лов или умишлена стрелба, и други.

Виж повече

ku4e s prevrazka na glawata-nov

Наранявания на кожата

Виж повече

-nov

Първа помощ при изгаряния

Изгарянията стават причина за силно болезнени рани. При пожар, освен видимите рани, може да има и поражения от вдишани отровни газове и горещ въздух, които да застрашат живота на домашния Ви любимец.

Виж повече

3nov

Наранявания в областта на лапата

Виж повече

paw1-nov

Проникващи наранявания в коремната област

Виж повече

unhappy dog1nov

Как да окажем първа помощ на куче, което е в състояние на хипотермия (силно преохлаждане на организма)?

Виж повече

kotka w snqgnov

Защо трябва да се ваксинира вашето куче?

Виж повече

kuche s dr.3

Поставяне на микрочип

Виж повече

ВНИМАНИЕ ОПАСНОСТ ОТ КЪРЛЕЖИ

Кърлежи – това са дребни паразити спадащи към клас паякообразни. Кърлежите паразитират като смучат кръв от различни видове животни – кучета, котки, гълъби, коне, крави, плъхове и много други. Ето защо трябва да сме много внимателни при борбата с кърлежи.

Виж повече

korlej

ЗА И ПРОТИВ КАСТРАЦИЯТА

Виж повече

koche i kote22

Бълхите, досадни и опасни

Виж повече

slide2

Ехинококоза, Кучешка тения

Виж повече