Статия 13

През последните няколко години зачестиха ухапванията от кърлежи на хора, вече не само в селските райони, но и в по-големите градове. Разпространяването на кърлежите в градовете се дължи до голяма степен на бездомните котки и кучета, а също и на множеството гълъби населяващи необезопасените тавански помещения. Често пъти кърлежи достигат близо до нас и чрез плъховете проникнали в зле стопанисваните мазетата и тавани на сградите.

Кърлежите са широко разпространени паразити. Техният видов състав е много разнообразен. Както в Европа, така и в България са разпространени 3 основни вида кърлежи, инвазиращи кучето и котката: Ixodes, Dermacentor, Rhipicephalus.. Кърлежите обитават мочурливи, гористи местности, градини, паркове. Те се крият под листата, по тревата и храстите и чакат своя гостоприемник. Когато покрай застаналия в характерна поза на чакане кърлеж мине куче или котка, той се качва върху животното и започва да търси най-подходящото място, за да се забие в кожата му (нежните области на лицевата част на главата, ушите, корема). Попаднал на „правилното” място кърлежът се забива в кожата и започва да смуче кръв. Това става с помощта на хоботче, което има шипчета, наподобяващи котва и, които веднъж навлезли в кожата, трудно могат да се върнат назад. Кърлежите причиняват инфектиране в мястото на забиването. При масивно опаразитяване, особено при малки животни, значителното насмукване с кръв може да доведе до анемия

Кърлежите са преносители и причинители на редица заболявания сред които най-опасни за здравето на хората са:
– Марсилска треска ;
– Кърлежови енцефалити ;
– Туларемия ;
– Ку-треска и др. ;

Внимание! Нападението на хора и животни от кърлежи става най-често в паркове, градинки, гори, пасища и други места с по-буйна растителност. Благоприятни условия за развитието на кърлежите са топлината и влагата. Те определят двата пика (пролет и есен) на кърлежова инвазия в географската ширина на България Общоизвестен факт е, че кърлежите (акарите) са преносители на редица болести, за които ако не бъдат взети навременни мерки, могат до доведат до фатален край. Затова при ухапване от кърлеж, независимо колко безобидно изглежда то, веднага се обърнете към лекар-специалист без да го отстранявате собственоръчно.

Не чакайте вашия любимец да бъде нападнат от кърлежи, а превантивно вземете мерки срещу тях. Повече информация за предпазването от кърлежите потърсетe при вашия ветеринарен лекар.