Статия 11

Малките кученца се ваксинират, за да се стимулира имунната им система да произведе антитела, които да ги предпазят от заболявания. Такива антитела кученцето получава и от майчината кърма, но ефектът им е временен. Няколко ваксинации са необходими, за да може вашето кученце да изгради адекватен имунитет, който да го предпази от заболявания. В най-добрият случай грижите за кученцата започват още когато са с майка си, около 3-та до 4-та седмична възраст. Кученцата трябва да се тестват за чревни паразити, както и да бъдат обезпаразитени, ако е необходимо. Ваксинациите и прегледите трябва да започнат около 45-ия ден и трябва да се повтарят през 2-3 седмични интервали до 3-4 месец. През този период ,е желателно да се направят няколко изследвания за чревни паразити.
Ваксинационната програма на любимеца ви зависи от: възрастта, предните ваксини и от особеностите при отглеждането му.
Ето някои от основните заболявания, срещу които има ваксини:
• Парвовироза: тежка стомашно-чревна инфекция, характеризираща се с повръщане и кървава диария. Това е силно заразно вирусно заболяване и е широко разпространено. При малките кученца протича много тежко и дори смъртоносно. Лечението е много трудно и често се наблюдава летален изход.

• Гана: силно заразно, вирусно заболяване, което почти винаги е фатално за кученцата. Характеризира се с дихателни признаци, кашлица и гърчове.
• Инфекциозен хепатит (аденовирус): вирусно заболяване, което протича тежко потенциално смъртоносно заболяване. Типични признаци са повръщане, гадене и жълтеница. Докато някои случаи могат да бъдат в лека форма, много други изискват хоспитализация, а някои умират умират дори заболяването да се прояви. Възстановяването може да бъде продължително и болестта може сериозно да увреди органите.
• Параинфлуенца: Инфекциозният трахеобронхит (кучешката кашлица) е силно заразно респираторно заболяване, характеризиращо се с възпаление на горните дихателни пътища. При малки кученца може да засегне цялата дихателна система и да се развие в пневмония. Нарича се „кучешка кашлица”, защото протича със суха, остра, давеща и продължителна кашлица.
• Бяс: вашето кученце трябва да бъде ваксинирано за бяс на около 3-4 месечна възраст. Това заболяване всячески е фатално и представлява риск за здравето на човека. Заболяването се предава чрез ухапване и по-рядко чрез слюнка, попаднала върху открита рана. Протича с тежки нервни смущения, проявяващи се с възбуда, парези и парализи. Ако до няколко часа след ухапването заразеният не се ваксинира с противобясна ваксина по строго определена схема, настъпва мъчителна смърт. Бесът е заболяване, което се проявява главно при кучетата и при хищниците от рода на кучетата: вълци, чакали, лисиц и. Законът в България изисква всички домашни кучета да имат ежегодна ваксинация срещу бяс.
• Лептоспироза: бактериална инфекция, която може да остави трайни увреждания на бъбреците.Това заболяване се разпространява основно чрез урината на животните и може да се предаде на хората, които имат допир със заразената урина. Гризачите ( плъховете ) са носители на лептоспирозата, което означава, че заразяването може да стане и чрез отпадъчните води. Лептоспирозата ме опасно заболяване и може да бъде смъртоносно. При ловните породи, се препоръчва реваксинация през 6 месеца.
По-рядко се прилагат ваксини срещу бордетела, лаймска болест и коронавироза