Статия 9

Нараняванията в коремната област трябва да се считат за изключително опасни, тъй като при тях могат да бъдат засегнати вътрешни органи. Също така винаги съществува опасност от инфекция, която може да доведе до перитонит, застрашаващ живота на кучето.
Коремната стена се състои от няколко слоя – кожа, подкожие и различни мускули, чиито влакна са разположени в различни посоки, така че без изследване от страна на специалист, често не може да се определи дали има само нараняване на коремната стена или в коремната кухина има отвор. Затова всяко нараняване в коремната област, както и в областта на хълбоците, трябва да се види от ветеринарен лекар.
При наранявания в областта на корема, първата помощ се състои в покриване на раната с навлажнена с преварена вода или физиологичен разтвор марля. Разбира се, на кучето не трябва да се позволява да ближе раната. Също така, ако вътрешните органи са видими, или ако има черва извън коремната кухина, не трябва да се допуска кучето да ги ближе. Тъй като повечето мръсотия и косми остават залепени за влажната повърхност на вътрешните органи, те не трябва просто така да се връщат в коремната кухина, поради опасност от допълнително замърсяване и последващо развитие на перитонит. В този случай областта само се покрива с влажен компрес за да не се замърсяват повече раната и коремната кухина, и за да не се допуска изсъхването им.
Обширни наранявания могат да бъдат покрити с чиста влажна кърпа, напоена с преварена вода или с физиологичен разтвор.
При тежки кръвоизливи, е от изключителна важност, пострадалото животно да се откара възможно най-бързо до ветеринарна клиника, където да се погрижат за него.