Статия 7

В ежедневието, причините за изгаряния, най-често са свързани с инциденти в кухнята, заливания с вряла вода, зимата с изгаряния от камината или печката.
При животните също се откриват различни степени на изгаряне. При първа степен на изгаряне кожата е зачервена, отекла и болезнена. При втора степен се откриват мехури с бистра течност. Те не трябва да се пукат и трябва да се пазят от замърсявания, за да не се инфектират. По-тежките степени на изгаряне са свързани с образуване на големи мехури и овъгляване на кожата и тъканите.
Първата помощ, която трябва да окажете на кучето или котето след пожар, е да му осигурите чист въздух. Изгарянията трябва да се охладят със студена вода. Домашни средства за лечение на изгарянията като масло, кисело мляко и други, по-скоро ще навредят и допълнително ще усложнят положението, отколкото да помогнат.
След охлаждане на раната, покрийте я с влажна марля или чиста кърпа, напоена с преварена вода или физиологичен разтвор и по най-бързия начин заведете пострадалото животно при ветеринарен лекар. Не позволявайте на Вашият домашен любимец да ближе раната.