Статия 4

Котката ще прави чести опити за уриниране, при което ще отделя само малко количество урина (капки), като може да са примесени с кръв, или няма да има отделена урина. При пълно и продълително запушване, може силно да се влоши състоянието на котката. Поради анатомични особености, най-често запушвания на уретрата има при мъжките котки. Котката започва често мечи от болка и по-късно става апатична. Това е така, понеже урината се задържа в пикочния мехур, изпъва стените му, като предизвиква болка, в същото време, задържаната урина натравя организма.

Цистита често е следствие на бактериална инфекция, минерален дисбаланс, и/или отклонения в рН на урината. Това допринася за образуването на микроскопични минерални кристали в урината, които могат да нарастват в размер и да образуват камъни или песъчинки, което причинява запушване на уретрата.

Това, което може да се направи у дома, след като симптомите са забелязани, е малко. Котаракът винаги трябва да се види НЕЗАБАВНО от ветеринарен лекар, защото рискът от запушване на уретрата е голям. Женските котки трябва да се прегледат в рамките на 24 часа, или по-рано, ако са проявени и други симптоми (повръщане, летаргия, и т.н.).

Във ветеринарната клиника ще се провери доколко е пълен пикочният мехур на Вашият любимец, ще се вземе проба урина за изследване с тест лента, ще се направи микроскопско изследване за да се установи има ли кристали и песъчинки в урината, при нужда ще се направи кръвно изследване за да се определи как работят бъбреците и други изследвания при нужда.

Според установената диагноза се предприеме и съответното лечение.