Статия 2

Кучетата и котките стават с наднормено тегло, когато се хранят с повече храна отколкото се нуждаят, като обикновено това е съпътствано с ограничена физическа активност.
Прехранването може да се дължи на лакомия, скука, хранене с неподходящи храни, непрекъснато предлагане на лакомства от стопанина. Кастрирането също може да доведе до увеличаване на теглото, понеже животните стават по-малко активни и нуждите им от енергия намаляват. Хранене с остатъци от човешка храна, или непрекъснато даване на бисквити, бонбони, награди или други също допринася за увеличаване на теглото. А и кучетата често успяват да си измолят лакомства от техния стопанин. Важно е малкото куче или коте да се храни правилно още от съвсем малко, за да се предпази от проблеми по-нататък.Понякога определени метаболитни нарушения довеждат до свръхтегло, но прехранване и липса на физическа активност сa най-честите причини за затлъстяване. Кучетата и котките със свръхтегло обикновено живеят по-кратко и боледуват по-често от тези с нормално тегло. Свръхтеглото води до повишено натоварване на костите и ставите. Това често води до артрити или да влошаване на съществуващи вече ставни проблеми. Животните обикновено играят по-малко и живота им е некомфортен. Те са с по-малко защитни сили спрямо инфекции. Винаги има завишен риск при хирургия и анестезия. Свръхтеглото може да доведе до или да влоши протичането на следните болестни състояния:
• Проблеми с движението включващи артрит, тазобедрена дисплазия, проблеми с междуребрените дискове, скъсване на ставни връзки и други.
• Чернодробни заболявания.
• Диабет.
• Намалена поносимост към физическо натоварване.
• Повишен хирургичен и анестезиологичен риск.
• Намалена устойчивост към високи температури.
• Лошо състояние на кожата и космената покривка.
• Влошаване на повечето белодробни заболявания.
• Сърдечни проблеми.
• Гинекологични и репродоктивни смущения.
За намаляване на теглото в повечето случаи се препоръчва увеличаване на физическата активност и използване на храни с понижено с
ъдържание на енергия. По-лесно е да се използват храни в нормално количество, но с намалена калоричност, отколкото животното да се чувства постоянно гладно. Ветеринарният лекар ще ви помогне със съвети какви специални диети да използвате, за да постигнете успех. Нужни са усилие и постоянство, за да постигнете по-добър и по дълъг живот за вашия любимец.Ветеринарният лекар ще ви препоръча програма за хранене и колко храна да давате всеки ден. Специалните нискокалорични диети са направени така, че да задоволят животното относно количество и същевременно да е са с по-ниско съдържание на калории, отколкото нормални храни. Независимо от ниската енергийна стойност те съдържат всички необходими витамини и минерали.Важно е домашния любимец да консумира само това, което ветеринарния лекар е препоръчал. Всички от семейството, които са в контакт с животното трябва да знаят, че не бива да дават

други храни, добавки и лакомства. Домашният любимец може да има нужда от постепенно преминаване от старата към нова диета, със завишаване на количеството на новата храна и намаляване на старата. Много е важно при котките да не отслабват много бързо, защото това може да доведе до чернодробни проблеми. Ако котката не приеме новата храна, то вие ще трябва да намалите количеството на старата. Котката подложена на диета може да намира храна навън или да ловува, поради което е важно тя да си стои в къщи.Хранете вашия любимец преди вие да седнете на масата и го изкарайте от стаята когато се храните. Ако имате повече от едно животно, хранете ги разделени. Конкуренцията за храна ги кара често да ядат повече.Редовно физическо натоварване е нужно за повечето кучета, за да се изразходят излишните калории. Добре е котките да се поощряват да играят с играчки, желателно е и стопаните да участват в играта. .Продължителността на времето, през което вашият любимец ще остане на специална диета, ще зависи от това колко ще трябва да свали от теглото си.За кучетата обикновено се изискват 8 – 14 седмици, а за котките 15 – 18 седмици. След постигане на желаното тегло животните може да се нуждаят от внимателно програмиране на храненето и редовна физическа активност с цел поддържане на желаното тегло.

Животните с наднормено тегло трябва да приемат храна бедна на калории, но в достатъчно количество, за да се чувстват сити. Вашият ветеринарен лекар може да ви предложи специално направени за отслабващи пациенти висококачествени продукти. Те имат ниска енергийна стойност и отличен баланс на хранителни вещества, витамини и минерали. Направени са така, че домашния любимец да не се чувства гладен по време на отслабването. Това е постигнато без завишаване на влакнените в тях – метод използван при храни за хора. Влакнените не са нужни за понижаване на теглото при кучета и котки и излишъкът им може да доведе до нежелани явления – повишаване количеството на изпражненията и намалени вкусови качества..