Статия 14

Всеки стопанин много се радва на своят домашен любимец, но когато дойде любовния период, започва да търси начини за премахване всички нежелани реакции от разгонването, и да предпази животинката от нежеланата бременност. Контрола върху разгонването на вашия любимец може да стане чрез хормонални средства или кастрация. Хормоналните медикаменти са временно решение на проблема и също така си имат своите странични реакции.
Кастрацията е радикален метод за решаване на този проблем. Той също си има своите положителни и отрицателни страни.От медицинска гледна точка кастрираните женски животни живеят по- дълго и са по-здрави, защото се избягват редица заболявания , свързани с функцията на половите жлези.

Кастрация (в ранната възраст) на женски животни може да предпази или намали риска от следните заболявания :
• хормонални дисбаланси
• тумори на млечните жлези
• тумори на матката и яйчниците
• пиометра
• хормонално свързани анемии
• псевдо бременност
• хормонални кожни заболявания
• нежелано поведение
• диабет (агресия и др).
За собствениците на кастрирани животни има данъчни облекчения
Стопаните на некастрираните животни трябва да са готови за следните неприятни моменти- женските кучки отделят кървави изтечения от вулвата в продължение на 2-3 седмици или по дълго, това може да е свързано със сериозно чистене. По време на разгонването са възможни промени в поведението-агресивност, търсене на мъжки, възможно е животното ви да избяга. Трябва да се има в предвид риска от нежелана бременност и трудностите свързани с възпрепятстването и.
Относно кастрацията на мъжките животни, тя не винаги се извършва поради медицински предписания
Най- често се кастрират мъжки котараци, заради уринирането на всевъзможни места (половото обусловено поведение), желание за „странстване“ и търсене на женски котки, това често включва и падане от високи етажи! Кастрацията предотвратява битките с други котараци, и доста други травми, свързани с търсенето на женски. Също така кастрираните котараци много често са по- спокойни и рядко стопаните имат проблем с котешка агресия.
Все пак и при мъжки животни, чрез кастрацията могат да се избегнат някои заболявания:
• намалява се риска от простатни заболявания
• перинеални хернии
• пери-анални аденоми
• хормонални кожни лезии
• тестикуларни тумори
• намалява уринирането на всевъзможни места
Кога е най подходящия период за кастриране на животните? Обобщено, това което ние препоръчваме е следното: ранна кастрация на женските животни, това означава преди първото разгонване ( около 6-тия месец), ако разбира се животното няма да се използва за разплод. При мъжките животни кастрацията е по скоро въпрос на избор, в зависимост от животното и индивидуалните му особености (котараци, които маркират, агресивни кучета).
От друга страна е важно да се подчертае, че еднократното заплождане и раждане няма НИКАКЪВ положителен ефект за здравето на майката, противно на мнението на много стопани!Въпросът не е просто- „да я оставим да има малки“, здравето на женското животно може да е изложено на по- голям риск по време на бременността и едно трудно раждане , отколкото по време на една рутинна кастрация!
Продължителността на живота на кастрираните животни е средно по дълга с 1,5-2 години.
Странични ефекти от кастрацията: Много рядко при кастрирани женски кучета в по-зряла възраст може да се прояви трудност при задържането на урина (инконтиненция). Този проблем се решава успешно с хормонозаместваща терапия. При някои индивиди се повишава склонността към напълняване, но това се регулира лесно с подходяща диета и режим на движение. Други странични ефекти няма.

Кастрацията се оказва най-надеждната форма за регулиране на популацията на бездомните животни по улиците. Една некастрирана женска котка и поколенията и могат да се умножат до 10 000 за седем години!!!!

В заключение � кастрацията намалява много поведенчески проблеми, предпазва животните от редица заболявания както и удължава живота на любимците. Тя е рутинна операция и рискът за здраво животно при нея е минимален.