Статия 10

Много стопани не знаят как да реагират при инцидент с техния домашен любимец. Често забавената или липсваща намеса на хората, които имат най-скорошен контакт с пострадалото животно, усложнява последващото лечение или дори може да се окаже фатална за живота на домашния любимец. В няколко поредни статии ще дадем съвети за това, как можете да окажете първа помощ на вашето животинче. Това в никакъв случай не премахва необходимостта от посещение при ветеринарен лекар.

Хипотермията се среща най-често при късокосмести породи кучета и котки, но и такива с дълъг косъм, при определени обстоятелства могат да пострадат (например през зимата, когато ледът върху реката се пропука и животното пропадне в ледената вода, след удар от кола и ако от уплахата кучето или котето избяга и др.). В такъв случай, ако кучето или котето има сериозни наранявания, преохлаждането може да доведе до сериозни нарушения в кръвообращението и дори до загуба на съзнание.Тогава не сте в състояние да поддържате нормалната му телесна температура (38 – 39 С).

Ако телесната му температура все още не е паднала драстично, кучето или котето трепери. В случай, че температурата му е много под нормата, животното лежи отпуснато, диша тежко и не реагира. При допир то се усеща студено. Температурата му може да е ипод 30 С, което силно застрашава живота му

Какво да направите, ако кучето или котето Ви е хипотермично?

Първо трябва да преместите животното в топло помещение и да измерите телесната му температура. След това да го завиете с топло одеяло и да сложите около тялото му шишета с гореща вода (шишетата трябва да са увити в кърпа за да не причинят изгаряния върху кожата).
Ако кучето не е в безсъзнание, може да му предложите за пиене затоплена вода.

Внимание: В никакъв случай не се опитвайте да давате насила топли течности на пострадало животно, защото могат да попаднат в трахеята му.
Внимание: Никога не затопляйте прекалено бързо хипотермично животно, тъй като студената кръв от крайниците и кож
ата може да увреди сърцето. Следете дишането на животното.
На всяка цена трябва да заведете любимецът си при ветеринарен лекар за да започне лечение. Ако животното има наранявани трябва възможно най-бързо да се транспортира при ветеринарен лекар.