Статия 6

При малки, повърхностни наранявания на кожата на кучето, космите около раната трябва да се отстранят, за да се премахне възможността от слепването им с кръв и раневи изтечения. След това раната се почиства с дезинфекционни средства (например 3% кислородна вода). По този начин се постига и частично кръвоспиране. След това се поставя мехлем или се напръсква със спрей (внимание: за различните рани се използват различни лекарствени средства, затова първо се консултирайте с вашия ветеринарен лекар).
Не е желателно раната да се покрива, за да може да диша. Но ако кучето пречи на зарастването и чрез непрестанно близане, може да му се постави яка или раната да се превърже. Процесът на зарастване на раната трябва редовно да се контролира.

Ожулвания при кучето

Малките на площ ожулвания се третират както е описано по-горе. При обширни ожулвания (например, възникнали след пътнотранспортно произшествие), трябва да се промият с 3% кислородна вода, след това да се покрият с влажна марля или кърпа, за да не изсъхне повърхността им и животното да се откара при ветеринарен лекар