Статия 3

При наранявания на окото може да се наблюдават оток, сълзене, кървене. Понякога лесно се открива чуждо тяло в окото, друг път въпреки че го има, то е трудно за откриване. Важно е да знаете, че кучето и котето имат трети клепач, който се намира от медиалната страна на окото (откъм носа), и много често под него е забито чуждото тяло.
Случва се да няма видими за Вас увреждания на окото, но животното упорито да търка с лапи окото или очите си. Причина за това може да бъде различно по степен възпаление на очите или конюнктивата.
Има породи, при които очната ябълка е по-плитко разположена в очната орбита и при удар по главата или захапване в областта на врата от по-голямо куче, очната ябълка изпада. Това често се среща при кучета от породата пекинез.
За да помогнете на пострадало животно, първо трябва да предотвратите по-нататъшно увреждане на окото чрез драскане или триене с лапи. Понякога, животното може да е силно изплашено и да реагира агресивно, затова е добре за Ваша безопасност да му сложите намордник.
ВАЖНО: Ако има забито чуждо тяло в очната ябълка, в НИКАКЪВ случай не го вадете, защото окото може да „изтече”.
При изпадане на очната ябълка факторът време е от изключителна важност. Ако се забавите много да заведете любимецът си при ветеринарен лекар, съществува опасност зриителният нерв да се увреди непоправимо и животното да загуби окото си. С марля или чиста кърпа придържайте окото към очната орбита на път към клиниката.
При попадане в окото на киселина, почистващи препарати и други, трябва да се измие обилно с чиста вода. И да се заведе при ветеринарен лекар.